for your zooing pleasure

Chester zoo

Wel 170 gebouwen hier horeca enz. meegerekend, en meer dan 20.000 dieren. Veel deelname aan natuurbehoudsprogramma's, zelfs een eigen academie voor trainingen in natuurbehoud. Veel educatie. Ook pretparkachtige ontwikkelingen.

 

  • ###01 2023 Ingang zoo Chester. Je ziet de gekleurde dieren al vanaf de parkeerplaats.
  • 2023 Buitenverblijf Aziatische olifanten met in de verte een zwembad met watervalletje
  • 2023 We verlaten de gele zone op de kaart en gaan naar turquoise
  • 2023 Het bosbuffelverblijf heeft mooie muren
  • 2023 Zoo geven ze informatie
  • 2023 Families aan de picknick in de dierentuin
  • 2023 Chimpanseeverblijf 1989 met ronde plattegrond en een kegeldak
  • 2023 Een klimtoestel houdt de kolonie knus bij elkaar en in beeld voor de bezoeker
  • 2023 Penseelzwijnenverblijf
  • 2023 Tropical Realm
  • 2023 Nooit eerder een aye aye in een dierentuin gezien
  • 2023 In het verblijf van de aye aye doen ze overdag of het nacht is
  • 2023 Mooie weerspiegeling van het giraffenverblijf in het water
  • 2023 Naambordjes bij de giraffen
  • 2023 Binnenverblijf giraffen
  • 2023 Nog wat natuur
  • 2023 Boomstammen tegen beton in Realm of the Red Ape
  • 2023 Zogenaamd hoog in de bomen speuren bezoekers naar Borneo orang-oetans
  • 2023 Doorkijkje naar buitenverblijf Borneo orang-oetans
  • 2023 De pinguïns een kiezelstrandje, de bezoekers een spiegel, de verzorgers een mobiel voederding
  • 2023 Oakfield Manor
  • 2023 Zuidgevel Oakfield Manor herken je aan de serre die ervoor gezet is
  • 2023 Stallenblok bij Oakfield op de hoek een traptoren met zeshoekig puntdak
  • 2023 Westgevel stallenblok, 5 traveeën, boog in het-midden, mooi-metselwerk, rode dakpannen
  • 2023 Onderaan de traptoren hebben leeuwen hun handtekening gezet
  • 2023 De meest linker travee heef een trapgevel Een vogel speelt voor windvaan.
  • 2023 Rustig lunchplekje
  • 2023 Fruit Bat Forest
  • 2023 Het sleepbootje in het eilandengebied herinnert meteen aan zoo Hannover
  • 2023 Bezoeker ziet de Sumatraanse orang-oetan vanuit de boomtoppen. Net als in het andere orang-oetanverblijf

Observaties

Architectuur

1885 Oakfield Manor
Het enorme huis maakt veel aanpassingen mee. In 1896 is er een uitbreiding en bij de verbouwing à £3 miljoen tot restaurant komt er in 2018 een nieuwe horecakeuken bij en op de tuinverhoging een serre. De zuidgevel herken je nu aan die serre over de volle breedte en drie uitspringende erkers. Hij sluit aan op de hoofdtuin. Behalve als eetgelegenheid is het monumentale Grade 2 pand nu in gebruik als kantoor.

De structuur van 2 en 2,5 verdieping heeft muren van Ruabon baksteen met blauwe baksteenpatronen en dressings van rood zandsteen. Veel erkers en metselwerk dat ze Engels tuinmuurverband noemen waarbij een laag bestaat uit 3 rijen lange kanten van de baksteen (strekken) en 1 rij korte kanten (koppen).

Kijk je omhoog dan vallen de schoorstenen met hoge, sierlijke rookkanalen in romantische Tudorstijl op. En Welshe leistenen op de daken, want we zijn in Wales. De linker twee traveeën van de westgevel zijn ouder en de (erker)ramen elke verdieping minder hoog. Gekanteelde afwerking en twee topgevels. Rechts hiervan een uitspringende aanbouw met een griffioen op de geveltop. 

Architect korte vleugel 1885: Edward Ould
Architect herbouw rest van het gebouw 1892: Harry Beswick
Architect restaurant 2018: Donald Insall Associates

1886 Stallenblok west bij Oakfield
De stallen van Oakfield hebben een eigen monumentale Grade 2 status en zijn nu in gebruik als opslag en daarvoor als dierenverblijf. Met hun nagels hebben leeuwen hun handtekening achtergelaten op de onderkant van de ronde traptoren. De trap leidde naar het vertrek van de bruidegom onder een schilddak.

Links van de toren met zeshoekig spitsdak bevinden zich een landweg en een boog precies in het midden van de gevel. De staldeuren in de rondboog vullen de opening misschien voor de helft. Erboven een datumsteen met aan weerskanten een paardenhoofd.

De hele 1 en 1,5 verdieping hoge westgevel is voorzien van metselwerk van oranje en Ruabon baksteen en je ziet lichtgekleurd cement, een rood pannendak en 5 traveeën. De meest linker travee heeft een trapgevel.

Architect: Edward Ould

2012 Hoofdingang
De huidige entree is in 6 maanden ontworpen en neergezet, zodat de koningin de opening kan doen als onderdeel van haar diamanten jubileum. Van de weeromstuit heet dit deel van de zoo diamanten jubileumkwartier. Beplanting en verschillende tegelpatronen op het plein voor de ingang dat ruim oogt. De grote dierenbeelden zijn vanaf de parkeerplaats te zien. Hier moet je zijn, mensen!

Architect: Ryder Landscape Consultants

Beeldhouwer: Chris Bramhall

2015 Eilanden
Een geoormerkt deel van het landgoed verandert voor £40 miljoen in 5,5 ha exotisch Zuidoost-Azië. Het wereldwijde natuurbehoudsprogramma van de dierentuin en bedreigde diersoorten staan centraal. Bruggen verbinden 6 gethematiseerde eilanden. Bezoekers lijken ondergedompeld in de habitat van het dier. En alsof dat niet genoeg is leren ze ook hoe de mensen op de verschillende eilanden leven. In de rol van onderzoeker baant iedereen zich een weg over een 1,5 km lang oerwoudpad van grind of beton, of vaart in een sleepboot 400 meter langs mangroven, bamboe, moeras. Onderweg veel educatie. Een beetje als in avonturenzoo Hannover...

Van de 25 structuren, allemaal in themastijl, is Monsoon Forest met een omvang van 2500 m2 de grootste, zelfs het allergrootste binnenverblijf in het Verenigd Koninkrijk. Het biedt een doorloopvolière en presentaties van onder meer de Sumatraanse orang oetan. Het betonnen moessonwoud heeft een aluminium frame met ETFE-folie als koepeldak. Dit laat UV-licht binnen en ondersteunt een tropenklimaat. Door een eigen weersysteem kan het binnen regenen en blijft de temperatuur op 27°C. December 2018 veroorzaakt een elektriciteitsstoring brand en een groot deel van het opblaasbaar dak vat vlam. Het moessonwoud blijft 22 maanden gesloten.

Architect: dan pearlman group, Duitsland

Geschiedenis

De geschiedenis van deze dierentuin leest als een kinderboek. George Mottershead is een veteraan van de Eerste Wereldoorlog die nadat hij is neergeschoten te horen krijgt dat hij nooit meer zal lopen. Maar later loopt hij weer. In het jaar 1930 koopt hij voor £3.500 the Oakfield bestaande uit een landhuis van 1885 en bijgebouwen op zo'n 3,6ha land. Een tralieloze dierentuin voor zijn privéverzameling dieren is zijn droom. Hoewel de wilde dieren de omwonenden zorgen baren, geeft Volksgezondheid toestemming en op 10 juni 1931 opent de zoo voor publiek.

Tot 1938 dient stallenblok west als onderkomen voor de dieren waaronder beren. Alle ongevaarlijke dieren lopen los over de binnenplaats. In 1934 richt Mottershead de North of England Zoological Society op die de dierentuin runt. Met Mottershead als directeur, zijn vrouw hoofd catering, zijn vader hoofdtuinman en een dochter assistent-conservator is het wat je noemt een familiebedrijf. Halverwege de jaren 30 breidt de zoo 6ha uit. Eind jaren 30 introduceert Mottershead onder meer in zijn optredens in het kinderuurtje van de BBC een adoptieplan om geld voor verblijven binnen te halen. Een kaart met je naam erop is dan bij het verblijf van je geadopteerde dier te zien.

De berenverblijven 1944 zijn van betaalbaar lokaal materiaal gemaakt, dat van de ijsberen van antitankwegversperringen en men maakt veel gebruik van rood zandsteen uit de omgeving. In 1947 opent het eerste buitenverblijf in Hagenbeckstijl voor leeuwen, wel achter hekwerk. In 1949 heeft de zoo een omvang van 26ha. In 1952 opent het huidig aquarium. Bezoekers zien de vissen boven hun hoofd zwemmen in een op het dak geplaatste bak met een glazen bodem. Vanaf 1953 krijgt de beplanting meer aandacht. In 1955 is de zoo 53 ha groot. Er komen grote buitenverblijven met ha-has à la Hagenbeck omringd door lage zandstenen muren en bloembedden in Chesterstijl.

Het huidige olifantenhuis is in 1961 als dikhuidenhuis neergezet. Neushoorn- en apenverblijven volgen in 1963. Aanleg van snelwegen helpt het jaarlijks bezoekersaantal naar de 1 miljoen. Eind zestiger jaren koopt de dierentuin een boerderij op; het landgoed is dan 133ha groot. In 1969 opent wat nu orang-oetanverblijf is als apenhuis. In 1985 volgt een nieuw tijgerverblijf. In 1986 komt er een hek rondom de dierentuin zoals de Zoo Licensing Act 1981 voorschrijft. In 1989 opent prinses Diana het chimpanseeverblijf dat een cirkelvormige plattegrond heeft en een kegelvormig dak. In 1993 en 1996 veranderen het ijsberenverblijf en de bruine berenkuilen in vogelverblijven.

Bezoek augustus 2023

Bus X1 vanaf bus- of treinstation stopt bij de zoo. Het plein voor de ingang is groot en biedt een open aanblik. Bij de kassa tellen ze een donatie bij de prijs op en vertellen meteen dat die ervan af kan. Wandelen door het hek 1952-2012 naar binnen. Zo groot, zoveel gebouwen, zoveel dieren hier!

We koersen af op Oakfield Manor waar het allemaal begonnen is. Heel benieuwd!

Passeren het buitenverblijf voor Aziatische olifanten; zwembad en watervalletje ontbreken niet. Verlaten het gele deel op de kaart en betreden het turquoise gebied. Veel gezinnen aan de picknick op het gras. Het bosbuffelverblijf heeft mooie muren. Even de richtingwijzers en beschrijvingen van de dieren checken. Geen primaire kleuren en een wat ijl, ongelijk lettertype gericht op kinderen.

Het klimrek in het midden van het ronde chimpanseeverblijf houdt de kolonie knus bijeen en in het blikveld van de bezoeker.

Oh en mama, papa, ik heb een aye aye gezien in de Tropical Realm in een verblijf waar ze overdag doen alsof het nacht is 🙂 Zelfde mooie stenen muren als bij de bosbuffels bij het giraffenverblijf. Haarscherp weerspiegeld in de gracht om het buitenverblijf.

Hagenbeck it is.

Elke giraf een eigen naambordje ook. De Realm beslaat zo'n 4900 m2, is heel hoog en je kijkt er de diepte in. De pinguïns hebben een kiezelstrandje, de bezoekers spiegels en de verzorgers lijken een mobiel voederding te gebruiken.

Oakfield Manor, huisje hoor! Door de voorzetserre aan de hoofdtuin op het zuiden kan ik de aanbouw met griffioen aan de westgevel net niet meer zien. Stallenblok ook het bekijken waard, maar wat is nieuw en wat is oud? Een vogel op de trapgevel speelt voor windvaan.

We moeten nog naar de fantastische Thaise toko in Chester voor de Straydogs party en Claartje wil de Sumatraanse gorilla's met een bezoekje vereren. Op dus naar het nieuwe eilandengebied via het doorloopverblijf voor fruitvleermuizen.

De Sumatraanse gorilla's zie je in de diepte "vanuit de boomtoppen" net zoals de Borneose in het Realm-verblijf. Misschien vanwege de privacy van de dieren. De voetgangersroute in Monsoon Forest is zo druk dat ik het ik-als-onderzoeker-op-de-eilanden-gevoel snel kwijt ben. Als westerse landen de tropen nabouwen neig ik meestal naar: "Steek dat geld in het echte regenwoud!", maar deze zoo lijkt allebei te doen.

Route

2023

Plattegrond dierentuin Chester 2023

Cijfers

  • 10 juni 1931
  • Diersoorten: 500
  • Dieren: 21.000
  • 51 ha
  • 1,8 miljoen in 2022
  • Architect betrokken
  • Natuurbehoud


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2015-2025 Zoo-gle.nl Pia Mitchell Amsterdam All Rights Reserved