Zoo Rhenen Ouwehands Dierenpark
Op 18 juni 1932 opent Cornelis Ouwehand zijn zoo. Vanaf het begin van het millennium is entrepreneur Marcel Boekhoorn de eigenaar en redder in financiële nood. April 2017 is de aankomst op Schiphol van de bamboe-etende museumstukken Mooie Krachtige Wolk en Elegante Ster nationaal nieuws. Hun Chinese tempel à raison van €7 miljoen waarin zij bijvoorbeeld geen last mogen hebben van stromend water, is door een Chinese delegatie goedgekeurd.
Observaties
Architectuur
1995 Berenbos
In samenwerking met Stichting Alertis is Ouwehands de eerste zoo in Europa met een Berenbos, twee hectare quasi-bush voor beren en wolven. Het fungeert enerzijds als hangplek voor mishandelde en bedreigde beren en anderzijds als visueel spectakel voor bezoekers die vanaf loopbrug, platform of vanuit een tunnel zicht hebben op de dieren. Er vindt ook research plaats. Met een uitgekiend dieet en een voedselschietkanon laat men de dieren zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.
In 2014 heropent het Berenbos met een gerenoveerde bezoekersroute en touwtunnels.
1997 Tijgerbos
Met financiële steun van een aantal organisaties is een tijgerverblijf ontworpen dat op de natuurlijke habitat lijkt en een tijgertunnel met glaspanelen voor bezoekers.
Eind jaren 90 ontvouwt Ouwehands dierenpark te Rhenen plannen voor Waterland.
2000 Apen op stelten en ijsberen neus tegen neus
De orang-oetans krijgen een binnen- en buitenverblijf met hoge bomen en lianen, maar dan gemaakt van palen en touwen waar bezoekers onderdoor lopen. In juni opent het nieuwe ijsberenverblijf. Met je neus bovenop een ijsbeer op slechts 40 mm glasplaat afstand.
2001 Rood en Wit, dieren op kleur
De zaden van de Urucuboom leveren de rode kleurstof urucu of amatto, die de Amazone-indianen gebruiken. Rood is ook de kleur van de in juli geopende afdeling Urucu in Ouwehands. Witte leeuwen staan centraal in Witte Vallei, een project dat najaar 2001 start.
2005 Umkhosi oog in oog
Afrikaanse speelsafari met touwbruggen, boomhutten en een speeleiland. Bezoekers staan oog in oog met wilde dieren.
2007 75-jaar Ouwehands Dierenpark
Aanleg van verblijven voor Humboldt pinguïns en voor Afrikaanse olifanten. In het park zijn foto's van vroeger te zien.
2009 Nieuw verblijf Humboldtpinguïns
2011 Nieuw zeeleeuwentheater: Blue Lagoon.
2013 - Gorilla Adventure
De zeeg van dit gebouw is geconstruëerd door stalen A-frames van zo'n 10 meter hoog in banaanvorm achter elkaar te plaatsen. Over drie verdiepingen is er voor bezoekers een loop- en klauterroute met aan de ene kant een stalen buitenkooi van 700 m² en tegen de buitenrand van de banaanvorm het winterverblijf van 1000 m². De hoge glaspanelen zijn zo geplaatst dat de apen het glas alleen ín de sponning kunnen slaan. Holten in het staal zijn gevuld om het geluid van gorilla tegen staal te dempen. Horeca midden in het verblijf en boven de verblijven een kantoor voor eigenaar, investeerder en NEC-sponsor Marcel Boekhoorn en een panoramatoren op een statief van vier kolommen.
Architect: SoLo Architectuur
Constructief ontwerp: Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
2015 Sidderalen in het aquarium
2017 Pandasia
Pandasia is gebouwd als een tempel in traditioneel Chinese stijl met gebogen (doorzalend) dak zodat de draken alles hoog in de hemel en beneden op aarde op zijn plek kunnen houden. Dak- en gevelelementen zijn made in China. Onder een pagode begint een Chinese muur met aan weerszijden de binnen- en buitenvertrekken van de voor 15 jaar geleasde reuzenpanda's. Pandadiplomatie met een prijskaartje van €1 miljoen per jaar. Een houten brug verbindt de twee bouwdelen. In het grote gebouw hebben horeca en merchandise veel ruimte gekregen. Pandasia heeft een omvang van 3400 m² en is onderdeel van leefgebied Azië.
Architect: SoLoArchitectuur / Croonen architecten
Constructie: Wessels Rijssen
Geschiedenis
1919 Cornelis Ouwehand verruilt zijn sigarenfabriek voor een kippenfarm op de Grebbeberg. In de crisistijd jaren dertig vinden mensen de exotische pauwen en wasberen echter stukken interessanter dan zijn kippen. Hij neemt wat dierentuinen in studie en maakt van zijn farm een 10 hectare grote zoo, die op 18 juni 1932 opengaat voor publiek.
Oorlog
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ligt de zoo in de Slag om de Grebbeberg onder vuur. Om uitbraak te voorkomen besluit het Nederlandse leger dat de roofdieren het leven moeten laten. Directeur Cornelis Ouwehand brengt dit vonnis eigenhandig ten uitvoer. IJsberin met haar twee kleintjes weet hij nog te redden maar mei 1940 ligt zijn zoo grotendeels in puin.
Na de capitulatie vult Ouwehand de collectie weer aan, maar als in 1944 de geallieerden naderen, zijn het de Duitse militairen die zijn nieuwe aanwinsten willen afschieten of consumeren. Verzorgers trekken met de dieren de bossen van Veenendaal in. Een echt Ark van Noachverhaal. Aan het eind van de oorlog blijkt een flink aantal dieren nog in leven te zijn en kan Ouwehand zijn park - weer - opbouwen. In de decennia hierna breidt het terrein uit naar 22 ha.
Millennium
Vanaf begin van het milennium is entrepreneur Marcel Boekhoorn de redder in financiële nood die als nieuwe eigenaar flink - en met succes - in renovatie heeft geïnvesteerd.
Bezoek december 2017
De soms verhoogde wandelroute trechtert de bezoekers van het ene naar het andere verblijf. Zo komt de achterdeur van het aquarium in de doorloopvolière monniksgieren uit. Een stukje buitenmuur van Gorilla Adventure is voorzien van faux steenpanelen en als touwtunnels nog niet waren uitgevonden had iemand in Rhenen dat gedaan. Wat je noemt een dierenspeeltuin. Zoals onder de foto's staat, doet het binnenverblijf van mevrouw Panda denken aan een "pandamonium" en "I can has Chinese wall?" als variant op LOLcats' cheeseburger. Maar de mensen en de Chinezen vinden het mooi, dit opvallend staaltje dierentuinarchitectuur.
Plattegronden Ouwenhands Dierenpark Rhenen
Cijfers
- 1932
- 22 ha
- 825.000
- Architect betrokken
- Reuzenpanda
Bronnen / Links
Wikipedia, Ouwehands Dierenpark
Nationale staalprijs, Nieuwbouw binnen- en buitenverblijven gorillas
Daily Mail, Giant pandas arrive in Holland
Volker Wessels, Pandasia
NOS, Staatsbezoek levert Nederland twee panda's op
Pandaverblijf Ouwehands uitgeroepen tot beste ter wereld
Fun fact: een panda eet 40 kilo mensenrechten per dag! Twitter, Pieter Derks (@pieterderks) 15 april 2017
Sophie
augustus 27, 2020
Lieve allemaal ik wil heel graag de tuin heen ik wil dat geitje Dit is wel leuk groetjes Sophie