Dierenpark Emmen
Hemelvaartsdag 1935 heeft Willem Oosting 5 hectare achtertuin van zijn ouders omgetoverd tot een zoo. Het Noorder Dierenpark gaat open.
Observaties
Architectuur
Geografische indeling, biopark
Aangestoken door Carl Hagenbeck is oprichter Willem Oosting fan geworden van de tralieloze zoo. In de jaren 70 kiezen zijn dochter Aleid Oosting en haar man Jaap Rensen voor een geografische indeling. Bezoekers kunnen voortaan in Emmen op wereldreis. Stel je hierbij een Afrikaanse savanne voor waar op 1,5 hectare zebra's, giraffen, neushoorns en struisvogels zijn samengebracht. Een heuvel, zichtlijnen en verstopplekken voor kleinere dieren, alles even doordacht. Gemengde groepen en grote groepen dieren met relatief veel ruimte zijn kernmerkend. Verderop lijkt een enorme groep mantelbavianen de tribunes van een amfitheater te bevolken. In Azië een olifanteneiland met een ondergrondse stal en een eigen buitenplaats voor de bul. De eilanden zijn aangesloten op het Aziëhuis.
Met het Rensen-Oosting-concept is het dierenpark in enkele decennia drastisch vernieuwd.
Botanische tuin, dierenpark en museum zijn samengevloeid in een biopark.
Bij de herinrichting is gebruik gemaakt van grafische software, waarmee men dierenverblijven vooraf tekende en met installaties en educatieve elementen en al kon animeren.
Playa Pinguïnos en Wallanganda op de tweede locatie Es
Es huisvest op Playa Pinguïnos 150 Humboldt pinguïns. De totale oppervlakte van dit stukje Peru is 3440 m2 waarvan 2975 m2 land en de rest tot 2,6 m diep water. Het zwemgedeelte heeft een golfslagmachine. Met onregelmatige tussenpozen spuwen onderwaterbuizen vis uit. De bezoekersroute voert langs het strand en via de klippen omhoog naar het broedplateau. Aan de andere kant van het plateau volgt een afdaling naar de pinguïnschool en een 24 meter lang venster op de onderwaterwereld, het aquarama. Het ontwerp is van Kay Elliott architecten.
In waterpaviljoen Wallanganda van Plan Architecten Haarlem staan beeldschermen die bezoekers met hometrainer aan de gang kunnen houden. In dit multimediale gebouw brengen dierenpark en Waterleidingmaatschappij Drenthe waterzuivering in beeld met een living machine van planten en micro-organismen. Na filtering in een hightech waterfabriek hergebruikt het park al het water.
2016 Wildlands Adventure Zoo
Op 25 maart 2016 opent een nieuw park, drie keer zo groot als het dierenpark. De vormgeving ligt in handen van een in attractieparken gespecialiseerd bureau. De vormgeving is in handen van het in themaparken gespecialiseerde bureau Jora Vision. Met de naam WILDLANDS Adventure Zoo is de payoff "Een wereldreis in Emmen" gesublimeerd.
Op de website van Kondor Wessels Projecten valt te lezen:
“Klauterpartijen door het tropisch groen, wiebelend over de hangbrug naar de olifanten. Niets is de ontwerpers te dol. Verbaas je straks niet over het geluid van voorbijschietende ratten in het ruim van een schip. Pinguïns zwemmen langs de patrijspoorten.” Volledig artikel op kwp.nl
Geschiedenis
Op de openingsdag in 1935 trekt het dierenpark - compleet met bokkenrots en doolhof - zo'n 5000 bezoekers. In 1936 en ‘38 volgen een uilenburcht en een wildpark. Het terrein breidt uit naar 10 hectare. Datzelfde jaar trouwt eigenaar Willem Oosting een tuinarchitecte. Het groen in het park is gegarandeerd!
Na de oorlog is het dierenpark met 250.000 bezoekers per jaar dé toeristische topper van dunbevolkt Drenthe. In 1946 is een rietgedekt dikhuidenverblijf neergezet naar ontwerp van architect Boelens uit Assen. Een jaar later gaan de olifanten naar een ander onderkomen, slechts afgezet met een lage afscheiding en stroomdraad. Eind jaren 60 dalen de inkomsten ernstig.
Opvolging
In 1970 neemt de gemeente aandelen over van de familie. Dochter Aleid en haar man, de architect Jaap Rensen, volgen Willem Oosting op.
Jaren 80 en 90
In 1980 koopt de Noorder Dierenpark BV het Hospershuis en de Lindenhof ter uitbreiding. Het eigenaarschap gaat in '92 over op Stichting Instandhouding van het Noorder Dierenpark.
AmeriCasa gaat open, een Zuid-Amerikaans regenwoud. Ook het Rattenriool dateert van de tweede helft van de jaren 90.
Het dierenpark zit inmiddels ingeklemd tussen een spoorlijn, markt en woonhuizen en zoekt naar uitbreiding op de Es. In 1999 en 2000 is parkeerterrein Emmen-Zuid gerealiseerd en een lange loopbrug over de Hondsrugweg als park-tot-park verbinding. De tweede locatie is in zicht.
Locatie Centrum en locatie Es
In 2002 opent park Es, de tweede locatie van zoo Emmen met twee grote attracties. Voor de infrastructurele aanpassingen zijn acht bouw- en wegenbouwbedrijven ingeschakeld en 45 miljoen euro's gespendeerd.
In de jaren die volgen wordt er nog heel wat aan het dierenpark gesleuteld:
- Het Wilde Westen (2003) bevolkt met een unieke combinatie van Canadese bosbizons en Noord-Amerikaanse elanden.
- Naamswijziging in Dierenpark Emmen (2004), duidelijker voor Duitse toeristen. Opening Oasia, een tropische kas met Rodrigues vleerhonden en een buitenverblijf voor dwergotters.
- Paspoortbordjes bij de dieren om wereldreis sterker te ervaren.
- In 2005 stapt de familie uit het bedrijf en gaat de gemeente op zoek naar durfkapitaal.
- De tentoonstelling Wallaganda stopt ten faveure van Speelexpeditie Yucátan (2006) waar 16 Mobotix camera’s over de veiligheid waken van kinderen die in pueblo’s, tempel en scheepswrak spelen en ondertussen wonderbaarlijke dieren ontmoeten.
- In 2006-7 komen er verblijven voor prairiehondjes en baarduilen.
Eind 2015 sluit het dierenpark dat in een achtertuin begon. De gemeente laat het achterblijvende terrein herontwikkelen. Met deze operatie is zo'n 500 miljard gemoeid.
Laatste bezoek
Vrijdagochtend 13 november 2015
Tussen de marktkraampjes door naar de ingang gegaan naast het geboortehuis van Willem Oosting.
Sfeer van een 50-er jaren architectuurtuin
Meteen tegen de micro-architectuur aan gelopen die zich in het park herhaalt. Kioskbouw, paviljoens, hoe zullen we het noemen. IJle parkarchitectuur valt ergens te lezen.
Ademt de 50-er jaren. Je voelt hier hoe het is om in Emmen op te groeien.
Vijfkantige vuilnisbakken passen in het design. De inrichting bij de naakte molratten lijkt overgenomen uit een 50-er jaren flatje. Noppenzeil op de trap. Ook in het muurtje langs het water bij de mantelbavianen herken je het meerkantig patroon.
Naar boven lopend richting uilen heb je achter je een uitzichtje op de boerderij met weer die geschakelde paviljoens. Dateert van 1940 en als miniatuurboerderij gelanceerd. Beeld je bij dit alles een Polygoonstem in. Er staat een houten melkkoe om te leren melken. Beleving, educatie en dierenwelzijn. Dat.
Denken de oude uilenruïne gevonden te hebben, heet nu Baarduilenverblijf.
Er staan al Wildlandsbordjes, de naam van het nieuwe themapark dat voorjaar 2016 opent. Om in de edutainment mood te komen. Er is al bijna meer te vinden over het nieuwe attractiepark dan over de oude zoo. Wel stond er unieke informatie op de website historisch Emmen.
Indianentooien in AmeriCasa gezien. Zeg niet dat die niet mooi zijn.
Na sluiting van het dierenpark eind 2015, komt het terrein vrij voor herontwikkeling. Misschien, heel misschien kunnen de mooie oude bomen zoals achter de mantelbavianen zorgen dat er niet alleen maar vermaaksarchitectuur en hoogbouw op deze plek terugkomt.
Tot slot stuiten we in een expositieruimte op een aardige berg ivoor en dat kostelijk beeldje van een Onsterfelijke. Ontdekkingsreis in Emmen...
Plattegronden dierenpark Emmen
Bron: http://www.dierenparkemmen.nl/bezoekersinformatie/plattegrond
Cijfers
- 1935
- Locatie Centrum 12 ha en Es 5 ha
- 1,4 miljoen (2004) vs 700.000 (2010)
- 31 december 2015
- Architect betrokken
- Biopark
- Verdwenen zoo
Johnny Norda
juli 15, 2017
Het commentaar bij de foto van het elandenverblijf klopt niet. Hier staat werelddeel Europa, terwijl het om het werelddeel Amerika ging.
zooglenl
juli 16, 2017
Meteen aangepast. Dank!
Ron
maart 28, 2020
Erg leuk om foto’s te zien van het oude en vertrouwde park waar ik in mijn jeugd vele malen ben geweest! Leuk geschreven en interessante achtergrondinformatie. Daarnaast ook erg leuk om over zoveel andere dierentuinen informatie op een plek te kunnen vinden. Super site!