Rostock zoo
De oorspronkelijke zoo Rostock ligt tussen de Tiergartenallee, Rennbahnallee en een spoorlijn, en loopt in oostelijke richting door tot het ijsberenverblijf, toen de plek van het roofdierengebouw. Dit deel van de dierentuin krijgt in 1986 monumentenstatus.
Observaties
Architectuur
De historische zoo ligt achter hoofdingang Trotzenburg. Het oude deel huisvest veel vogelsoorten en telt verschillende dierenhuizen.
Antilopenhuis
Het Hirsch Haus is nog hetzelfde als ruim een eeuw geleden. In 2010 is dit verblijf volledig gerenoveerd, voor driekwart met EU-geld. Het buitenverblijf van 0,7 hectare is beplant met grote bomen en heeft een waterplaats en natuurlijk ogend grasland. Een droge greppel omringt het geheel.
Olifantenverblijf (1960)
In 2013 besluit de dierentuin om dwergnijlpaarden in het gebouw te huisvesten. Oude tegels zijn weggehaald en de ruimte is voorzien van een nieuw waterbassin en van planten en landschapsschilderingen (door kunstenaressen Andrea Bergmann en Ina Wilken) die aan West-Afrikaanse bossen en moerassen doen denken.
Reptielen- en vogelhuis (1967)
Tegenover het cheetagebouw ligt een gecombineerd vogel- en reptielenverblijf versierd met etnografica.
Zuid-Amerikahuis (1998)
Het oude apenhuis is door Wolfram Graubner Planungsbüro vervangen door het Zuid-Amerikahuis en in een halve cirkel om een 80 jaar oude ruwe berk gebouwd. Heel ecologisch is in de gevels en aan de binnenkant veel hout verwerkt, een coating van leem op de muren van het bezoekersdeel, houtsnippers op vloeren van bezoekers en bewoners, en een groen dak. De binnenplaats is van pinchéaapjes (katoentamarins). Kapucijnaapjes met neusberen, en tamarins met zijdeaapjes en ara's zijn gemengd gehuisvest. Bezoekers zien de dieren vanaf de grond of vanaf de loopbrug op dakhoogte. De betrokken landschapsarchitect was Kristin Jacobi.
Grote kattenhuis (2000)
Sinds 6 oktober staat dit onderkomen voor roofdieren hier. De neefjes - stokstaartjes behoren tot de civetkatten - bewonen de 65 vierkante meter vóór het gebouw. Het binnenverblijf biedt de bezoeker een intieme blik in de slaap- en eetkamers van de grote katten. De stokstaarten zijn door beglaasde openingen te bespieden.
Doorgaans zijn de leeuwen en jaguars in de buitenruimten van 1500 m2 en 2000 m2 te vinden. Behalve een leeuwensavanne is er een bergweide voor de sneeuwluipaarden met kunstmatige rotsen, een wel heel oerwoudgroen uitgevallen Himalayalandschap.... Een trap leidt naar een uitkijkpunt. Er is een apart cheetahuis.
Krokodillenhuis (2004)
De truc in het krokodillenhuis is dat bezoekers kaaimannen door dikke glasplaten van dichtbij kunnen observeren. Zwartrugtamarins lopen hier vrij rond.
Uilenschuur
De uilenschuur dateert van 2006.
Darwineum (september 2012)
In het westelijk deel achter ingang Barstorfer Ring beslaat het Darwineum van Rasbach Architekten 20.000 m2. Een tropische hal met verschillende mensapensoorten in de hoofdrol, wordt geflankeerd door tentoonstellingen over biologische diversiteit en het avontuur dat evolutie heet. Er zijn ook ruime buitenverblijven.
Het Darwineum is een mengeling van dierenpark en levend museum vol interactieve elementen: he-le-maal 21e eeuw en duidelijk het grootste en het duurste (€28 miljoen) bouwproject van zoo Rostock.
Zeevogelvolière (1989
De volière van Architekt Gerd Vogt heeft een oppervlakte van 2200 m2. Vier 15 meter hoge palen en randlatten van 4 tot 8 meter vormen een dragende structuur, die aan de zijkanten met metaalgaas is bespannen en aan de bovenkant met visnetten. Bezoekers kunnen de volière in om bijna geheel exclusief bovenop baltsende vogels te staan of het uitvliegen van jonge dieren mee te maken en te beleven.
Geschiedenis
Op de openingsdag 4 januari 1899, is het niet meer dan een omheind hertenterrein in de dendrologische tuin bij tuinmanshuis Trotzenburg. Wat later vullen zeearenden, een beer en een zwijn de dierencollectie aan. Bij hoofdingang Trotzenburg staat een in 1883 geplante mammoetboom te pronken. Vanaf 4 juli 1910 kan het publiek de dieren- en plantentuin Rostock bezoeken.
Het dahliakwartier herinnert aan een grote dahliatentoonstelling in de crisistijd (1931). Eikenlaan en een rododendronbos, tussen 1907-1912 aangelegd, zien er verzorgd uit. De eikenlaan komt uit bij het verblijf van de ijsberen die de zoo vanaf 1956 houdt. IJsberen in verschillende Europese dierentuinen zijn in Rostock geboren en in 2016 zal de aanleg van een Polarium beginnen.
Zoo Rostock profileert zich met pooldieren. Het Polarium wordt een gebied voor ijsberen van de noordpool en pinguïns van de zuidpool.
Oorlogsschade en heropening
De dierentuin is zwaar geraakt in de twee wereldoorlogen. Feitelijk zijn alle gebouwen en dierenverblijven in de Tweede Wereldoorlog vernietigd en lagen er loopgraven in de zoo. Door het werk van landschapsarchitect Arno Lehmann en hovenier Paul Stabel en heel veel vrijwilligers, kan de tuin in 1952 weer open voor publiek. Op 16 januari 1956 wordt de Zoologischen Garten Rostocks gesticht. Tussen 1956 en 1973 breidt de dierentuin van 7 tot de huidige omvang van 56 hectare uit.
Bezoek september 2013
Naar zoo Rostock. Alle kilometers van vandaag is de zon mijn gezelschap. Stukje Parkstraße en links de Tiergartenallee op. Aan het eind links ligt hoofdingang Trotzenburg met die 40 meter hoge mammoetboom. Nog even door om ingang Barnstorfer Ring te zien, weg over, nog meer groen en jawel. Eenmaal binnen blijkt de zoo uit twee delen te bestaan. Een nieuwer, groter westelijk deel met rechts van ingang Barnstorfer Ring het Darwineum, en de historische sectie in het oostelijk deel achter hoofdingang Trotzenburg.
Het westelijk deel is minder interessant: grote buitenverblijven met uiteenlopende dieren als zebra's en kangoeroes, pelsrobben en ook nog het smalneusapenhuis (1997) of Altweltaffen-Haus.
De zoo wil bezoekers de natuur laten ervaren en heeft verschillende ervaringsstations geplaatst. Zo kunnen kinderen naast het smalneusapenhuis zelf als apen klimmen.
Het blijft onduidelijk of de dierentuin een bepaalde indeling heeft gehanteerd. Dan een tunnel naar de oude dierentuin. Net wat ik zocht.
Bij het olifantenhuis loopt de laatste Afrikaanse olifant Sara met kameroenbokje Gisbert. Sara, die in 1964 in zoo Rostock is gearriveerd, overlijdt eind 2013 op 51-jarige leeftijd.
Plattegronden dierentuin Rostock
Plattegrond dierentuin Rostock, historisch deel
Plattegrond dierentuin Rostock, westelijk deel
Entreekaartje
Cijfers
- 4 januari 1899
- Diersoorten: 320 (2012) vs 320 (2015)
- Dieren: 4500 vs 4500
- 56 ha
- 637.000 vs 639.513
- 19e-eeuwse zoo
- Architect betrokken
- Monumentale verblijven
Geraadpleegde bronnen / Links
Wikipedia Zoo Rostock (Duits)
Zoolex, Zoo Rostock, Südamerika-Haus (Engels)