Allwetterzoo Münster
De Allwetterzoo in Münster heeft een overdekt pad langs een aantal dierenverblijven. Een dak op betonnen palen biedt bescherming tegen regen en zon.
Observaties
Architectuur
Betonnen dierentuin
De nieuwe Westfaalse zoo ligt vijf kilometer verder dan de oude (1875-1973), is vijf keer zo groot en toont dezelfde dieren in een ontwerp dat ogenschijnlijk in één beweging in beton gegoten is.
Bron: architecturdatenbank
Zeker in het begin toen er nog niet veel groen was, oogde het typisch jaren zeventig beton strak. De toegepaste geometrie is nog altijd herkenbaar.
- de zigzag in paden, omlijstingen en waterpartijen;
- het patroon van een eierdoos in de betonnen plafonds;
- witte kolommen als een rijtje staande pianotoetsen in de muren van gebouwen die het binnenvallend licht subtiel filteren;
- veelhoekige vlakken, ruiten en driehoeken in houten lambrizeringen;
- aardig wat symmetrie.
De multiplicatie van de verschillende vormen ziet er goed uit. De oorspronkelijke metalen hekken ook.
Geschiedenis
Op 2 mei 1974 overhandigt architect Bernd Kösters de sleutels van de nieuwe zoo aan chimpansees Max en Moritz die ze op hun beurt weer doorgeven aan directeur Helmut Reichling. Op de openingsdag trekt de dierentuin 50.000 bezoekers.
Concept van de dierentuin
De nadruk ligt op dierenverblijven waarin de natuurlijke habitat is nagebootst en bezoekers zo dicht mogelijk bij de dieren komen.
Bezoek januari 2007
In totaal is er 4,5 km wandelpad, voornamelijk niet-overdekt. In 2007 hangt de plattegrond bij de ingang precies verkeerd en is het totale parcours incidenteel weinig intuitief. Het stokstaartjesverblijf lijkt in het verblijf van de neushoorns te zijn geïntegreerd in de naturel kleuren van de stokstaartjes zelf, stenen, veel zand en houtsnippers. En glas.
Bezoek september 2020
Na zo'n lockdown voelt een ritje met de auto naar zoo Münster als vakantie. Bezoekers met online kaartje komen niet langs het loket waar de plattegrond te koop is voor 20 cent dus meteen terug. Het mondkapjesbeleid is duidelijk en iedereen houdt zich eraan. Starten bij het Aquarium waar de term eierdoosplafond opkomt en we genieten van de zonnige buitenroute rechtsom. Net als in andere in dierentuinen van beton moet begroeiing het grijs uit beeld werken. Zolang de lange lijnen, geometrie en eierdoospatronen te zien blijven, mij best. Op verschillende plekken aangetast beton of roest maar ook modernisering in de vorm van inzetramen met rotsachtige omlijsting. Het zeehondenverblijf had vast een likje verf nodig maar ziet er nu beter uit op een zwart-wit foto 😉 Het leeuwenhuis bevestigt dat natuurlijk licht werkt! Vanwege corona heeft deelstaat Noordrijn-Westfalen de zoo met €800.000 ondersteund. Gelukkig maar.
Plattegronden Allwetterzoo Münster
1 Neusberen, bruine beren en honingberen
2-3 Vietnames sikaherten en bongo's
4 Westfaals paardenmuseum
5-9 Kinder- en paardenpark
5-6 Huispaarden en ezels 7 Kinderboerderij
8 Wolven
9 Przewalskipaarden
10-11 Lynxen en bonte marters
12 Zwijnen
13 Volière: gieren en wouw
14 Tropisch huis, reptielen, stokstaartjes
15 Biocity, zoo school
16 Vogels
17 Kangoeroes, flamingo's
18 Luipaarden (panters) en tijger
19 Dolfinarium
20 Vossen en pekari's
21 Prins Alfred hert
22 Olifanten, witte neushoorns
23 Afrikapanorama
24-25 Wisenten en gaurs
26 Leeuwen, goudkatten, vliegende honden
27 Giraffen
28 Cheeta's
29 Africaneum: gorillas, chimpansees
30 Ringstaartmaki's, vari's
31 Mandrils
32 Waadvogels
33 Zeehonden, pinguïns
34 ZoORANGerie: orang oetans, otters
35 Aquarium
Cijfers 2005 vs 2015
- 1974
- Diersoorten: 370 vs 334
- Dieren: 3500 vs 3054
- 30 ha
- 800.000 vs 976.032
- Betonnen zoo
Geraadpleegde bronnen / Links
Allwetter Zoo Münster (Duits)