Keulen zoo
Bij de weinig spectaculaire ingang zijn tourniquetkaartjes verkrijgbaar, die ook geldig zijn voor het verzamelgebouw met vissen, reptielen en insecten. Zoo Keulen heeft een omvang van 20 hectare waarvan twee voor het olifantenpark. De zoo heeft besloten geen avonturenpark te worden.
Observaties
Architectuur
1863 Oplevering van het in Moorse stijl opgetrokken giraffen- en antilopenhuis naar ontwerp van Josef Felten; de aanbouw voor olifanten volgt in 1874. Tegenwoordig op de monumentenlijst als oudste gebouw in de zoo.
Directeur Bodini´s bezoek aan de Egyptische tempel in de dierentuin Antwerpen inspireert hem tot dierenhuizen in exotische- en fantasiestijl in Keulen en later in zoo Berlijn. Oprichter Garthe (een leraar!) ontwerpt de grotto voor grizzlyberen (1862) ter hoogte van het huidig cheetaverblijf. En achter de Bärenzwinger (berenkuil), verrijst in 1863 een schapen- en bokkenrots van basalt, lava, tufsteen en kalkcement, waarvoor hij eigenhandig het model heeft geknutseld.
Bron: Tentoonstelling 150 jaar Keulse dierentuin in het Zuid-Amerikahuis
1887 Tufstenen zeeleeuwenrots, een voorloper van de naturalistische Hagenbeckstijl.
1899 Het historisch Vogelhuis (later Zuid-Amerikahuis) dat op een Russisch Orthodoxe kerk lijkt, wordt volgens masterplan 2020 aangepakt:
nieuw dak en plafond, muurverwarming, een hangbrug en een "voederboom". Daglicht zal de centrale hal overspoelen en een veranda brengt de oorspronkelijke lijnen van het gebouw terug. Vanwege de monumentenstatus moet het historisch karakter van het gebouw intact blijven. Het Zuid-Amerika Huis zal deel uitmaken van continent "Jagwar".
1914 Aanleg bavianenrots in de naturalistische stijl van de Hamburgse dierentuin
1962 Nieuwe hoofdingang aan de Lennéstrasse.
1971 Het aquarium opent als zelfstandig deel. Kurt Meyfeldt ontvangt de architectuurprijs van de stad Keulen voor dit gebouw met 45 “bakken” van verschillende afmetingen. Het Rijnpanorama, een presentatie van vissen die in de Rijn voorkomen, is bijzonder.
1973 Het Lemurenhuis, later omgedoopt tot Madagascarhuis, biedt glazen binnen- en buitenkooien en houtsnippers op het bezoekersgangpad. Buiten vier balvormige kooien.
2000 Het Regenwoud huisvest Zuidoost-Aziatische dieren in een rotsachtige vallei waar zintuiglijke waarneming centraal staat in de bezoekerservaring. Nuchter beschouwd, is het een tropische kas met een transparant koepeldak.
Mei 2004 Nieuw buitenonderkomen voor de Erdmännchen (stokstaartjes) waar grote omgekeerde paraplu's water opvangen om de grond droog te houden en warme lampen koude lucht moeten compenseren.
September 2004 Het Olifantenpark van twee hectare heeft binnen zeven palmpilaren onder een houten “bladerdak”constructie en een waterval die in een bad uitkomt. De olifanten kunnen ook zwemmen in de diepe grachten aan de rand van het buitenverblijf. De verschillende percelen van het openluchtverblijf (twee voor de vrouwelijke olifanten en een bullenterras) zijn af te sluiten en te ontschotten. Camera's volgen de dieren en soms worden ze stiekem gewogen. Veel kijkplekken voor bezoekers.
2010 Het Hippodom opent wanneer de zoo 150 jaar bestaat, een replica van een Afrikaans rivierlandschap. Of zoals ongeveer te lezen valt in The Acrylite Magazine (2011 #11):
Bezoekers lopen door het midden van het verblijf, zoals Mozes door de Rode zee met aan de ene kant (achter een muur van water) nijlpaarden en aan de andere kant krokodillen. Tussen mens en dier slechts een halve inch Acrylite.
2014 Boerderij Clemenshof naar ontwerp van dan pearlman Experience Architecture.
Geschiedenis
In 1860 start de Zoologischen Garten Köln op initiatief van Caspar Garthe die met enkele burgers een naamloze vennootschap opricht. Heinrich Bodinus is de eerste directeur. Tussen 1878 en 1932, zijn zeven mensenshows gehouden in de dierentuin van Keulen, tekijkzettingen van "exotische volkeren ïn hun gewone doen". Tijdens wereldoorlog I voorkomt de stad Keulen sluiting door de meeste aandelen over te nemen.
1945–1947 Sluiting en heropening van een bijna compleet verwoeste zoo.
1960 De dierentuin viert zijn eeuwfeest met uitbreiding naar 20 hectare.
Bron: Tentoonstelling 150 jaar Keulse dierentuin in het Zuid-Amerikahuis
1985 Bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan opent het mensapenhuis.
1994 Nieuwe naturalistische verblijven voor luipaarden.
1996 Buitenverblijf voor bonobo's
1997 Uilenklooster
2002 Het kleine zoogdierenverblijf voor visotters, stokstaartjes en wasberen.
2013 Lancering masterplan 2020, Geestdrift voor dieren.
De dierentuin kiest ervoor een klassieke dierentuin met historische charme te blijven en geen avonturenpark te worden. De dierentuin is klaar voor indeling in continenten.
Bezoek augustus 2017
Op weg naar Documenta 14, Kassel, bij zoo Keulen gestopt. De ingang ziet er nog even seventies uit en het hertenbeeld verderop dat bij de oude entree hoorde benadrukt dit. In het lege Zuid-Amerikahuis een tof retrospectief dat de ontwikkeling van de dierentuin volgt. In onder het plafond geplaatste looptunnels vertoeven nog enkele schijnbaar vergeten bewoners. Het leegstaande oude olifantengebouw ziet eruit alsof het ook een museum zal worden. Aan de achterkant verstoort een klimrek voor apen de zichtlijn maar de as van het gebouw is hier wel te zien. De gevel van het olifantengebouw (2004) lijkt van olifantenhuid en het houten plafond als bladerdak met palmpilaren eronder is van moderne zoo-architectuur. Op het logo van 2008 staat een olifant met in de negatieve ruimte de Keulse Dom, een neushoorn en een giraffe. Heel spiffy. Zie plattegrond 2017.
Bezoek maart 2005
Vanaf de (voor de twee na oudste zoo in Duitsland) saaie ingang lopen we naar het nieuwe olifantenpark, dat vanaf 19 september 2004 in bedrijf is. Het ruime binnenverblijf met drink- en badderwater en aparte slaapruimtes is state-of-the-art. Buiten olifanten is Keulen gespecialiseerd in apen. De mantelbavianen paraderen linksom rond de apenrots in Hagenbeckstijl. Twee zwart/witte maki’s staan op het logo van 1981.
Plattegronden dierentuin Keulen
Cijfers 2005 vs 2016
- 1860
- Diersoorten: 720 vs 816
- Dieren: 9011 vs 1118
- 20 ha
- 1,1 miljoen per jaar
- 19e-eeuwse zoo
- Architect betrokken
- Klassieke zoo
- Monumentale verblijven