for your zooing pleasure

Duitsland

Berlijn

4444
In 1841 doet de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV zijn dierenverzameling en wat land cadeau aan de burgers van Berlijn. Voor een dierentuin! Het is de eerste zoo in Duitsland en de negende in Europa naar ontwerp van tuinkunstenaar Peter Joseph Lenné. Nu zou je hem een landschapsarchitect noemen.
Lees meer!

Münster

5367
Kijk eens naar het eierdoospatroon in de betonnen plafonds en de zigzag in het design: ruiten, driehoeken...
Lees meer!

München

2318
Dierenpark Hellabrunn ligt aan de rivier de Isar in beschermd natuurgebied. De dieren zijn gerangschikt naar geografische afkomst. Het is de allereerste geozoo. Het olifantenhuis is een voorbeeld van exotische dierentuinarchitectuur en de grote volière is een luchtkasteel dat gerealiseerd is met niemand minder dan Otto Frei!
Lees meer!

Frankfurt

2472
In Frankfurt ligt de een na oudste dierentuin van Duitsland. De tuin biedt naast een oud gedeelte van het type openluchtmuseum ook herkenbare architectuur uit de jaren 60 en 70 en modern design.
Lees meer!

Keulen

3466
Bij de weinig spectaculaire ingang zijn tourniquetkaartjes verkrijgbaar, die ook geldig zijn voor het verzamelgebouw met vissen, reptielen en insecten. Zoo Keulen heeft een omvang van 20 hectare waarvan twee voor het olifantenpark. Bij het masterplan 2020, heeft de dierentuin ervoor gekozen een klassieke dierentuin met historische charme te blijven en geen avonturenpark te worden. De dierentuin is klaar voor indeling in continenten.
Lees meer!

Dortmund

2147
Niet wat je noemt een architectuurtuin maar de verblijven van nijlpaarden, tamandoeas, otters, orangutans, jaguars... zijn allemaal zeshoekig. Het is een "Waldzoo" waar behalve gedetineerden ook krakers wonen. Ik heb ze ooit de vrije vogels in de dierentuin gedoopt. Volgens een bord gaat het hier om wel 76 vogelsoorten en 15 zoogdiersoorten.
Lees meer!

Dresden

2230
De Zoologischer Garten Dresden ligt in het zuidwestelijk deel van de Großer Garten, een park van 200 ha midden in de stad. De zoo heeft dan ook veel oude, grote bomen. Peter Joseph Lenné en Carl Adolf Canzler zijn de landschapsarchitect respectievelijk de eerste architect in de Gründerzeit. In de Tweede Wereldoorlog is het overgrote deel van de dierentuin verwoest.
Lees meer!

Leipzig

3756
Al in 1876 vertoont ondernemer Ernst Pinkert exotische dieren bij restaurant "Zum Pfaffendorfer Hof" samen met Carl Hagenbeck, een andere ondernemer en grondlegger van de Hamburg zoo. Eind 20e eeuw moet de dierentuin van Leipzig ofwel de oude faciliteiten zoals het roofdierenhuis afbreken, of deze toekomstbestendig maken. "Zoo van de toekomst", het masterplan 2000-2020 van Peter Rasbach tilt de zoo naar het volgende niveau met zes nieuwe themagebieden, elk met een eigen soortbehoudsproject, "immersive habitats" en een marketingstrategie gericht op behoeften en emoties van bezoekers.
Lees meer!

Hamburg

4476
Het motto 'zo dichtbij, zo wild, zo mooi' kondigt aan wat een bezoek aan Tierpark Hagenbeck met je zal doen. In een tijd waarin men wilde dieren achter tralies houdt, zet Carl Hagenbeck (1844-1913) verschillende diersoorten uit eenzelfde gebied bij elkaar in grote openlucht-panorama's. Een daad zonder precedent. Tekenen van gevangenschap zijn weggetoverd. Door ha-ha’s, onzichtbare greppels en overlappende zichtlijnen ontstaat een coulisselandschap waarin mens en dier één met de natuur zijn. Hagenbecks dierentuinconcept is vaak gekopieerd.
Lees meer!

Oost-Berlijn

3036
In 1955, bijna een jaar na het besluit van het stadsbestuur over een tegenhanger van de dierentuin in West-Berlijn, start de Oost-Berlijnse dierentuin in de voormalige paleistuinen van Friedrichsfelde. Het is het levenswerk van directeur Heinrich Dathe. In 1969 ontvangt architect Heinz Graffunder de nationale DDR-prijs voor het dierentuinconcept en het Alfred Brehmhuis. Vanaf 1991 vallen Tierpark en Zoo Berlin onder gemeenschappelijk beheer.
Lees meer!

Wuppertal

4054
Industriestad Wuppertal is bekend om zijn groen en heeft niet alleen een 19e-eeuwse Schwebebahn, maar ook een 19e-eeuwse zoo. Tuinarchitect Franz Heinrich Siesmayer is geïnspireerd door zoo Hamburg van Carl Hagenbeck. In dit type dierentuin staan wilde dieren in open landschappen opgesteld en niet achter zichtbare afscheidingen. Siesmayer kan het terrein optimaal benutten. Hellingen, groenpartijen, bos en een grote vijver om afscheidingen tussen verblijven te camoufleren, het Bergisches Land heeft alles al. Een met dieren gevuld landschap moet eruit zien als vrije natuur, dé mogelijkheid voor de stedeling om de wildernis in te stappen.
Lees meer!

Duisburg

4041
Zoo Duisburg (1934) bestaat uit twee langgerekte delen die door een brug over de A3 verbonden zijn. Visueel is alles spic en span - brug is groen! - maar verkeerslawaai is onmiskenbaar aanwezig. De zoo heeft een mooie mix van oude en moderne verblijven. Voor dierenliefhebbers is de originele dierencollectie tegen een bosachtige, geaccidenteerde achtergrond ook leuk om af te checken.
Lees meer!

Hannover

3249
De avonturen- of Erlebnis zoo Hannover bevindt zich in de stadskern aan de westkant van het Eilenriede Park. Deze 19e-eeuwse dierentuin is niet kinderachtig omgebouwd tot moderne vrijetijdszoo, met immersive environments. De natuurlijke leefomgeving van het dier is nagemaakt in de verblijven en doorgetrokken in themawerelden er omheen. "Wij nemen de bezoekers mee op reis", zegt de zoo. "Zij zullen hier iets beleven, dat begint met de gezongen regel Erlebnis zoo Hannover uit de speakers bij de poort en eindigt met een goede maaltijd in het restaurant..."
Lees meer!

Rostock

3065
De oorspronkelijke zoo Rostock ligt tussen de Tiergartenallee, Rennbahnallee en een spoorlijn, en loopt in oostelijke richting door tot het ijsberenverblijf, toen de plek van het roofdierengebouw. Dit deel van de dierentuin krijgt in 1986 monumentenstatus. Op de openingsdag 4 januari 1899, is het niet meer dan een omheind hertenterrein in de dendrologische tuin bij tuinmanshuis Trotzenburg. Wat later vullen zeearenden, een beer en een zwijn de dierencollectie aan. Bij hoofdingang Trotzenburg staat een in 1883 geplante mammoetboom te pronken. Vanaf 4 juli 1910 kan het publiek de dieren- en plantentuin Rostock bezoeken.
Lees meer!

Nordhorn

3289
Niet ver van de Nederlandse grens ligt Dierenpark Nordhorn bescheiden van omvang te wezen in het Duitse Nedersaksen. Na de Tweede Wereldoorlog gaat Heinrich Johannink op zoek naar middelen van bestaan. Hij dient een verzoek in om op een hectare bosgrond een inheemse dierentuin te starten. Zijn voorstel landt en met een minimum aan middelen maar maximale hulp van familie en vrienden zet hij een dierentuin in elkaar die op 16 september 1950 de poort voor 2000 bezoekers opent.
Lees meer!


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2015-2025 Zoo-gle.nl Pia Mitchell Amsterdam All Rights Reserved