Dublin zoo
Dublin Zoo, opgericht in 1830, toen de Lord Lieutenant de Zoölogisch Maatschappij gebruik liet maken van 1,4 ha in het Phoenix Park, beslaat nu 28 hectare en heeft een historische sectie en een nieuwer gedeelte.
Observaties
Architectuur
Meren
Twee grote meren, ongeveer 15% van het totaal, zijn dominant in beeld. Planten, bomen en rotsblokken, zorgvuldig uitgekozen om erosie te voorkomen, bieden dekking en bescherming aan waterdieren en apen op de eilanden.
Historische dierentuin
Sommige gebouwen zoals de uitkijktoren bij het olifantenhuis zijn inmiddels gesloopt, andere zoals het apenhuis vervangen en enkele 19e-eeuwse gebouwen nog altijd te zien.
Highlights historische dierentuin
- Entreegebouw 1833
Een cottage met rieten dak staat aan de rechterkant van de huidige ingang.
Architect: William Deane Butler - Zoological Society House 1868-9
Een groot gebouw met boogramen, dat je gemakkelijk over het hoofd ziet.
Architect: John McCurdy - Reptielenhuis 1876
- Haughton Memorial House 1898
Te herkennen aan de grote veranda en vernoemd naar Samuel Haugthon, de secretaris van de zoölogische maatschappij. Hier hield men beneden kangoeroes en vogels en brachten leden tijd door in de tea-room op de eerste verdieping.
Design: L.A. McDonnell - Roberts Lion House 1898
Een rood bakstenen gebouw met de naam van de voorzitter van het genootschap en nu onderkomen voor vogels en vleermuizen. Toen de vleermuizen kwamen is het Nesbit-vleermuizenhuis gesloopt. Mooie portieken, een vrije vluchtvolière, Victoriaans smeedwerk en lichtinval van boven.
Design: L.A. McDonnell
Masterplan voor 10 jaar: themagebieden
In 1994 presenteert de Zoölogische Maatschappij samen met Openbare Werken een plan dat € 19.000.000 voor renovatie genereert. Vanaf 1996 is nieuw leven in de dierentuin geblazen. In 1997 wordt de dierentuin twee keer zo groot door toevoeging van 13 hectaren rond het grootste meer. De site is stapsgewijs in themagebieden opgeknipt op basis van het masterplan, ontwikkeld in samenwerking met Jones en Jones, Seattle.
Highlights transformatie
- 1996 World of Primates
Houten bruggen verbinden een aantal kunstmatige eilanden van 15 bij 30 vierkante meter met slaapvertrekken op de oever. Grote kijkvensters bieden de bezoekers een intieme blik in deze slaapkamers. Delen van de eilanden zijn met hotwire afgescheiden om plantengroei te bevorderen en een natuurlijke uitstraling te creëren. - Informatievoorziening in de dierentuin
"De nadruk ligt op humor en duurzaamheid. Voor World of Primates, zijn interactieve elementen gemaakt waaronder een zitbank met de afbeelding van een orang-oetan met gespreide armen als meetlint."
Design: Met Studio - 1997-1999 Ingang
Nieuw 463m2 groot paviljoen met uitgekiende beglazing en een van Mies de la Rohe geleend uiterlijk. Een 2,6 meter hoog zwevend dak steunt op 10 stalen kolommen en beschermt bezoekers tegen regen.
Architect: STW Architecten - 1998 World of Cats
De grote katten hebben zwembaden en schaduw, terwijl bezoekers hen door dik glas op 5 cm afstand kunnen zien. Het panterverblijf heeft geen dak, maar wel een overhang en hotwire. Het rotsachtig verblijf van de sneeuwpanter is een imitatie van de oorspronkelijke habitat. - 2001 Afrikaanse vlakte
Het Afrikaans themagebied van 14 hectaren is opgezet als open ruimte waar de dieren vrijer kunnen rondlopen. Vanaf kijkpunten zien bezoekers giraffen, zebra's en andere dieren van dichtbij. - 2007 Asian Rainforest / Kaziranga Forest Trail
Het bezoekerspad slingert langs modderbanken van een rivierbedding, alles gemaakt van beton. Olifanten kunnen zomaar bij een waterval hun entree maken. Zichtlijnen zijn zorgvuldig geregisseerd; rotsen, bochten en hoog bamboe houden gebouwen buiten beeld. Framing. Op de grond van binnen- en buitenverblijven ligt zacht natuurlijk materiaal dat voetziekten bij olifanten voorkomt.
Architect: Jones en Jones - 2009 Afrikaanse savanne
Dit leefgebied is gemodelleerd met dikke lagen zand, rotsen van zandsteen en grassen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf het wandelpad op 4 meter hoogte heeft het gebied de look en feel van een open vlakte met vergezichten.
Architect: Jones en Jones
Geschiedenis
Op 1 september 1831 opent de Koninklijke Zoölogisch Maatschappij van Ierland (1830) de dierentuin van Dublin op een stukje Phoenix Park van 1,4 ha land en 1,6 ha water. Net als andere dierentuinen in die tijd wil Dublin zo veel mogelijk verschillende diersoorten laten zien. De eerste zoogdieren en vogels komen van zoo Londen. Phoenix Park, ontworpen door Decimus Burton - ook de architect van de Londense zoo - is nu ongeveer het grootste omheinde hertenpark in Europa. In de afgelopen decennia, is de dierentuin geleidelijk opgeschoven van kooien via verblijven naar natuurlijke habitats, en het opnemen van bezoekers in dezelfde aangelegde omgeving: landscape immersion.
Bezoek mei 2009
Het eerste wat je ziet is een meer. De twee meren in deze dierentuin zijn een toevluchtsoord voor watervogels. Meer regen dan dieren, maar het historisch gedeelte ligt er verzorgd bij. Visuele verwijzingen naar de natuur in het South American House, altijd aardig om te zien. Stokstaartenverblijf in restaurant Meerkat ook geslaagd. De City of Family Farm leert de stadsmens over het Ierse boerderijleven.
Het nieuwe deel van de dierentuin is net zo groot als het oude en nog steeds in opbouw. Dierennamen op de borden in het Engels, Iers-Gaelisch en Latijn. Een rij lage witte onderkomens (grijze wolven) oogt jaren 30 en zou stiekem een eerste uitbreiding geweest kunnen zijn. Pootafdrukken van olifanten op de Kaziranga Forest Trail, jawel! De gebouwen in Afrika lijken houten blokkendozen, groen soms zelfs groen gras aan de bovenkant. Alsof ze een helm dragen. De ingangen van deze onderkomens zijn voorzien van Afrikaanse elementen, om precies te zijn rondavels.
Plattegronden dierentuin Dublin
Cijfers
- 1 september 1831
- Diersoorten: 100
- Dieren: 400
- 28 ha
- ~1 miljoen per jaar
- 3 na oudste zoo ter wereld
- 19e-eeuwse zoo
- Architect betrokken
- Monumentale verblijven