for your zooing pleasure

ab

Bratislava zoo

Het bezoekersdeel is 35ha groot. Vooraan, achter de ingang liggen de oudste en nieuwste dierenverblijven. Geen architectuurtuin, maar wie weet! Júlia Hanuliaková, directeur vanaf november 2020, is architect. En ook de burgemeester van Bratislava is architect, hipster-architect nog wel!

Observaties

Architectuur

Met zijn omvang van 96ha is deze dierentuin in de deels beboste uitlopers van de Kleine Karpaten niet gewoontjes te noemen. Een uiterwaardenbos langs de Vydrica richting Sitinaheuvel beslaat 60 ha. Dalen en heuvels, oude beuken, uilen, wilde vossen... Klinkt goed, maar dit deel is niet opengesteld voor publiek. De site zoals deze er in de oprichtingstijd uitzag, is een monument.

Berenverblijf 1960
Het berenverblijf is ongeveer het laatste overblijfsel van de zoo 1960. De berenkuil biedt een tijdsbeeld dat snel zal verdwijnen.

"Onze perceptie van de omgeving waarin we beren in dierentuinen zouden willen zien, is sterk veranderd" zegt Hanuliaková in een interview.

Het projectplan beschrijft een nieuw verblijf van max 5000m2 in het Karpatenwoud hoger in de dierentuin naast het wolvenverblijf. De bizons verhuizen hiervoor. Er komen twee buitenverblijven verbonden door een loopbrug boven de hoofden van de bezoekers, kleinere isolatieverblijven en een privéruimte. Men overweegt gemengde huisvesting met andere Karpatische dieren.

Roofdierenpaviljoen 2006
Het verblijf voor grote katten bestaat uit een rij van 4 buiten- en 2 binnenverblijven. Voorkant is bekleed met hout en heeft aan de bezoekerskant etalageramen, van onderen afgewerkt met een randje cement. In één van de binnenverblijven zie ik de witte tijger links en de leeuw rechts elkaar blikken toewerpen over de bezoekersruimte in het midden heen. De muren van de leeuw hebben kunst voor boven de bank, geschilderde natuur. De andere ruimte is kaal gehouden.

Mensapenhuis 2010
Het primatenhuis is met 2 verdiepingen en een glasdak en -koepel opgeleverd op de plek waar vroeger het hoofdkantoor van de dierentuin stond. Binnen zijn 2 compartimenten waarbij de chimps twee keer zo veel ruimte lijken te hebben. De orang-oetans kunnen wel de hoogte in. Beneden is de bezoekersruimte grotachtig vormgegeven zodat je de dieren vanuit de schaduw bekijkt maar niet ziet hoe hoog het is. Grote buitenverblijven.

En...

  • De Tsjechische en Slowaakse dierentuinunie roept het wolvenverblijf van Zoo Design Inc. uit tot beste dierenverblijf 2018.
  • In 2020 heeft het aquarium/exotarium een geluidsinstallatie gekregen om de bezoekerservaring met natuurgeluiden te verrijken.
  • In 2021 zijn dierentuin en Metropolitan Institute of Bratislava een raamovereenkomst aangegaan voor kleine architecturale elementen als weilanden, loopbruggen, volières.
Geschiedenis

De zoo opent 9 mei 1960 met 74 diersoorten en 238 dieren. De gemeente steekt er wat geld in, de rest komt van donaties. Grote tegenslag wanneer de dierentuin 1981-1985 tweederde van het terrein voor riool- en snelwegwerkzaamheden moet opgeven. Een zelfde soort pech in 2003 wanneer de hoofdingang verplaatst wordt voor snelwegtunnel Sitina. Behalve een sluiting die tijdelijk was, kampt de tuin nu met blijvende verkeersherrie. De geluidswal helpt niet echt. Het kamelenverblijf is van 2003. In 2004 opent een Dinopark.

Bezoek januari 2023

Van het een komt het ander. Bratislava is volgens mijn zoon maar een uurtje van Wenen vandaan. Top treinreisje! Na het centrum verkend te hebben, bij een kiosk buskaartjes naar de zoo bemachtigd. Het is alles wat ik me voorstel bij een dierentuin met als grootste troef een dinopark. Groot, niet rijk en in winterstand. Ik denk dat ze voor een naturalistische look gaan. Onderweg vraag ik me soms af of ik nog wel in de zoo ben. Bijvoorbeeld bij een onbemande zijingang om en nabij de kruising Staré Grunty en Konvalinková. Zo noemt Google Maps die plek tenminste. Voelt een beetje onwerkelijk. Storend is het verkeerslawaai in de verder stille zoo. Dat vind ik al, laat staan de bewoners. Misschien kunnen ze nog wat speakers aan de geluidsinstallatie in het aquarium hangen en buiten plaatsen 😉 De informatieborden bestaan voor de helft uit een stuk schoolbord voor nieuwtjes. In de winter gaat de dierentuin om half 4 dicht.

Plattegronden

Route

2023

Plattegrond dierentuin Bratislava 2023

Cijfers 2020

  • 1960
  • Diersoorten: 169
  • Dieren: 1154
  • 96ha
  • 252 000


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2015-2025 Zoo-gle.nl Pia Mitchell Amsterdam All Rights Reserved