Berlijn

In 1841 doet de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV zijn dierenverzameling en wat land cadeau aan de burgers van Berlijn. Voor een dierentuin! Het is de eerste zoo in Duitsland en de negende in Europa naar ontwerp van tuinkunstenaar Peter Joseph Lenné. Nu zou je hem een landschapsarchitect noemen.

Münster

Kijk eens naar het eierdoospatroon in de betonnen plafonds en de zigzag in het design: ruiten, driehoeken...

München

Dierenpark Hellabrunn ligt aan de rivier de Isar in beschermd natuurgebied. De dieren zijn gerangschikt naar geografische afkomst. Het is de allereerste geozoo. Het olifantenhuis is een voorbeeld van exotische dierentuinarchitectuur en de grote volière is een luchtkasteel dat gerealiseerd is met niemand minder dan Otto Frei!

Frankfurt

In Frankfurt ligt de een na oudste dierentuin van Duitsland. De tuin biedt naast een oud gedeelte van het type openluchtmuseum ook herkenbare architectuur uit de jaren 60 en 70 en modern design.

Keulen

Bij de weinig spectaculaire ingang zijn tourniquetkaartjes verkrijgbaar, die ook geldig zijn voor het verzamelgebouw met vissen, reptielen en insecten. Zoo Keulen heeft een omvang van 20 hectare waarvan twee voor het olifantenpark. Bij het masterplan 2020, heeft de dierentuin ervoor gekozen een klassieke dierentuin met historische charme te blijven en geen avonturenpark te worden. De dierentuin is klaar voor indeling in continenten.

Dortmund

Niet wat je noemt een architectuurtuin maar de verblijven van nijlpaarden, tamandoeas, otters, orangutans, jaguars... zijn allemaal zeshoekig. Het is een "Waldzoo" waar behalve gedetineerden ook krakers wonen. Ik heb ze ooit de vrije vogels in de dierentuin gedoopt. Volgens een bord gaat het hier om wel 76 vogelsoorten en 15 zoogdiersoorten.

Dresden

De Zoologischer Garten Dresden ligt in het zuidwestelijk deel van de Großer Garten, een park van 200 ha midden in de stad. De zoo heeft dan ook veel oude, grote bomen. Peter Joseph Lenné en Carl Adolf Canzler zijn de landschapsarchitect respectievelijk de eerste architect in de Gründerzeit. In de Tweede Wereldoorlog is het overgrote deel van de dierentuin verwoest.

Leipzig

Al in 1876 vertoont ondernemer Ernst Pinkert exotische dieren bij restaurant "Zum Pfaffendorfer Hof" samen met Carl Hagenbeck, een andere ondernemer en grondlegger van de Hamburg zoo. Eind 20e eeuw moet de dierentuin van Leipzig ofwel de oude faciliteiten zoals het roofdierenhuis afbreken, of deze toekomstbestendig maken. "Zoo van de toekomst", het masterplan 2000-2020 van Peter Rasbach tilt de zoo naar het volgende niveau met zes nieuwe themagebieden, elk met een eigen soortbehoudsproject, "immersive habitats" en een marketingstrategie gericht op behoeften en emoties van bezoekers.

Hamburg

Het motto 'zo dichtbij, zo wild, zo mooi' kondigt aan wat een bezoek aan Tierpark Hagenbeck met je zal doen. In een tijd waarin men wilde dieren achter tralies houdt, zet Carl Hagenbeck (1844-1913) verschillende diersoorten uit eenzelfde gebied bij elkaar in grote openlucht-panorama's. Een daad zonder precedent. Tekenen van gevangenschap zijn weggetoverd. Door ha-ha’s, onzichtbare greppels en overlappende zichtlijnen ontstaat een coulisselandschap waarin mens en dier één met de natuur zijn. Hagenbecks dierentuinconcept is vaak gekopieerd.

Oost-Berlijn

In 1955, bijna een jaar na het besluit van het stadsbestuur over een tegenhanger van de dierentuin in West-Berlijn, start de Oost-Berlijnse dierentuin in de voormalige paleistuinen van Friedrichsfelde. Het is het levenswerk van directeur Heinrich Dathe. In 1969 ontvangt architect Heinz Graffunder de nationale DDR-prijs voor het dierentuinconcept en het Alfred Brehmhuis. Vanaf 1991 vallen Tierpark en Zoo Berlin onder gemeenschappelijk beheer.
Copyright © 2015-2025 Zoo-gle.nl Pia Mitchell Amsterdam All Rights Reserved